/** POPUP 2014.05.07. **/ /** POPUP **/
Most adásban: RĂ©ka: EmlĂ©kezz rám
Következik: Anita: Elképzelt szerelem - Lányi Lala: Szeress - Seller: Az esti szél - Ákos: Átölel
Hallgat�s 320kbps 44 KHz Stere� MP3
GDPR adatvédelmi tájékozató
Befejeződött az óriásbáb készítő tábor
2015.06.15. 13:42
 További két hét szükséges a történelmi alakok teljes összeállításához.

A történelmi óriásbábok a Koronázási Ünnepi Játékok meghatározó alakjai voltak a 2013-as Szent István Emlékévben és a 2014-es Szent László-évben egyaránt. Idén a 920 évvel ezelőtt Székesfehérváron megkoronázott Könyves Kálmán lesz a játékok „főszereplője”, az ő, illetve öccse, Álmos herceg alakjával bővül a történelmi személyek panteonja.

A hagyományoknak megfelelően az alkotótáborban résztvevő általános és középiskolások készítették el az új óriásbábok öltözékeit és dekorációját Somogyi Győző Kossuth-díjas grafikus, festőművész tervei alapján, Majoros Gyula szobrászművész, bábtervező és csapata vezetésével. A kedden kezdődött és pénteken zárult táborba négy intézmény – a Gorsium Művészeti Szakközépiskola és Szakiskola, a Kodolányi János Középiskola, a Széna Téri Általános Iskola és a Hétvezér Általános Iskola – összesen ötven tanulója jött el.

Az előző évekkel ellentétben idén csak két báb készül, a résztvevő diákok száma viszont közel ugyanannyi, mint az előző esztendőkben, így bőven volt idő a különböző kreatív munkákra, a ruhák, a koronák, a kardok, övek és csatok, valamint a fejrészek elkészítésére, dekorálására. Olyan technikákat vetettek be, melyek lassabban készültek ugyan, de tartósabbak, kevesebb ragasztást, több varrást alkalmaztak a munka során. A mennyiség mellett törekedtek a jobb minőségre. - mondta el Majoros Gyula szobrászművész, bábtervező, a tábor vezetője. A diákok négy csoportra bontva végezték az alkotó feladatokat, időközönként cserélték egymást, így mindenki megtapasztalta a különféle munkafolyamatokat.

Az előkészítés után a munka oroszlánrésze még hátravan. A következő két hétben kerül sor az óriásbábok vázszerkezeteinek összeállítására, az alapruhák megvarrására, és a teljes dekoráció felhelyezésére, festésére öt-hat szakember bevonásával.

 
Küldés e-mailbenOldal nyomtatása
 

Most hallhatod a Fehérvár rádióban:

 

H�rek:
 

NemzetiKúltúrálisAlap
NKA_csak_logo_rgb.jpg
 
 
Műsorok
Műsorok
 
 
Rádióállomás

allomas.jpg

 
 
HEROE
HEROE_2010.jpg
 
 
Reklám
 
 
Cseh Tamás Program
cstp.png
 
 
ZENÉS KÖSZÖNTŐ
FR_bimbam.jpg
 
 
Hírszerkesztőség

news_kicsi.jpg

 
 
Facebook

fbgh.jpg

 
 
Okostelefon
Android_on_iPhone.png
 
 
Reklám