/** POPUP 2014.05.07. **/ /** POPUP **/
Most adásban: RĂ©ka: EmlĂ©kezz rám
Következik: Anita: Elképzelt szerelem - Lányi Lala: Szeress - Seller: Az esti szél - Ákos: Átölel
Hallgat�s 320kbps 44 KHz Stere� MP3
GDPR adatvédelmi tájékozató
Gálaesttel zárult a világ találkozója Székesfehérváron
2015.08.24. 12:55
Véget ért a Székesfehérvári Királyi Napok idei programsorozata.Tartalmas napokkal a háta mögött a Fehérvári királyok menetével és a nemzetközi néptáncfesztivál csoportjainak fellépésével zárult a Székesfehérvári Királyi Napok. Augusztus 14-e és 23-a között Szent István városa szakrális és világi eseményekkel emlékezett meg több mint ezeréves történelméről. Az ünnepi rendezvények mellett a Koronázási Ünnepi Játékok ideje alatt középkori hangulatot varázsoltak Székesfehérvár Belvárosába, a Koronázási szertartásjátékon megidézték Könyves Kálmán életét, míg esténként a Fény utcán végigsétálva a kódexek lapjain szereplő királyi krónikát mutatták be a házfalakra vetítve. A Musica Sacra komolyzenei esten pedig a Nemzeti Emlékhelyhez méltóan csendült fel Puccini: Messa di gloria műve. A szokásokhoz hűen nemzeti ünnepünk előestéjén az Öreghegyi Mulatságba várták a fehérváriakat, majd felvonulással és gálával indult a Nemzetközi Néptáncfesztivál. Augusztus 20-án, az esős időjárás ellenére, élettel telt meg a Belváros, és igen nagy figyelem kísérte a „Táncra magyar!” című rendezvényt, amelyen határon túli táncegyüttesek léptek színpadra.

Az idén huszadik születésnapját ünneplő Nemzetközi Néptáncfesztivál öt napja alatt a világ népeinek színes népszokásaiból kaphattak ízelítőt a régi és új helyszínekre ellátogatók. Az elmúlt két évtized alatt szép hagyományokat teremtettek a szervezők, az Alba Regia Táncegyüttes, a város és sok száz önkéntes közreműködésével, ám ez a jubileum lehetőséget adott a megújulásra is. A fesztivált nyitó és záró gála új helyszínen, a Zichy színpadon zajlott, a Zichy liget szintén fesztiválhelyszínné alakult sok zenével, tánccal, gyermekjátszóval, de a látogatók már délelőtt várták a nemzetközi táncosokat a Mátyás király-emlékműnél, szívesen hallgatták a világ zenéit az Országalmánál, és örömmel készültek a Táncházi folkestekre.

Az eseménysorozat vasárnap este felvonulással és gálaműsorral zárult. A Fehérvári királyok menete a Belvároson át, míg a néptáncfesztivál fellépői a Táncháztól a Mátyás király körút érintésével érkeztek a Szent István térre, ahonnan együtt indultak a gálaest helyszínére, a Zichy színpadhoz. A Városház téren és a Fő utcán a hömpölygő tömeg örömmel kísérte a 13 óriásbábot és a 11 néptánccsoportot.

 
Küldés e-mailbenOldal nyomtatása
 

Most hallhatod a Fehérvár rádióban:

BPM
 

H�rek:
 

NemzetiKúltúrálisAlap
NKA_csak_logo_rgb.jpg
 
 
Műsorok
Műsorok
 
 
Rádióállomás

allomas.jpg

 
 
HEROE
HEROE_2010.jpg
 
 
Reklám
 
 
Cseh Tamás Program
cstp.png
 
 
ZENÉS KÖSZÖNTŐ
FR_bimbam.jpg
 
 
Hírszerkesztőség

news_kicsi.jpg

 
 
Facebook

fbgh.jpg

 
 
Okostelefon
Android_on_iPhone.png
 
 
Reklám